fruit

Om confituur te maken voor goede doel.
 

bakken

Zuster Marie-Christi aan het werk (c) Marleen Walckiers

fruit

Het fruit wordt geschonken door mensen die het project willen steunen. Ook u kan meedoen. (c) Marleen Walckiers

project

Beenbeugels worden vervaardigd met gerecupereerd materiaal (c) zuster Iris

project

De ledematen van een patiëntje worden ingegipst in het centrum van zuster Marie-Jeanne (links) (c) Zusters van Liefde

ZUSTERS CARITAS MELLE ZOEKEN FRUIT 
Vruchten die vruchten dragen
“En dit is onze bakzuster, een echte kookartieste”, zo word ik voorgesteld aan zuster Marie Christi, zuster van Liefde van Jezus en Maria in de Caritasgemeenschap in Melle.
De zuster glimlacht bescheiden, ook als ze het aantal potjes confituur noemt dat ze vorig jaar van allerhande vruchten maakte ten bate van een project van een medezuster in Rwanda. Dat waren er maar liefst 800 à 900. Op sommige dagen maakte ze 10 kilogram confituur per dag.
Zuster Marie-Christi (89 jaar): “Ik heb gelukkig een goed uithoudingsvermogen en veel energie.”

 

 

Bakzuster
“Toen ik met pensioen ging wou ik iets doen waar ik in mijn loopbaan als verpleegster de tijd niet voor had”, vertelt de zuster. Dus ging ik aan PIVA – het Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen, acht jaar lang een opleiding in avondschool volgen voor patissier. Ik woonde toen in de communauteit in Antwerpen, die naast de kliniek gelegen is. Het was daar altijd de zoete inval.” 
Vier jaar woont zuster Marie-Christi nu in de Caritasgemeenschap in Melle en ze is er beroemd om haar lekkere taarten. Bij jubilea bijvoorbeeld, maakt ze echte kunstwerkjes. Wie dan de taart maakte voor haar, toen ze zelf in 2020 zestig jaar kloosterleven mocht vieren? – Niemand, zo blijkt. Op dat moment zaten alle zusters in quarantaine, met corona. Ze herstelden allemaal goed, gelukkig.

 

 

Confituur
In die vier jaar maakte zuster Marie-Christi ook confituur die verkocht werd ten voordele van solidariteitsprojecten Noord-Zuid van de Zusters van Liefde in Pakistan (2018), Mali (2019) en Rwanda(2020). Dit jaar zal de opbrengst naar een project in Congo gaan (daarover leest u meer in het artikel hieronder). Het fruit is steeds het fruit dat mensen aan de zusters willen schenken als ondersteuning van het project: aardbeien, rode bessen, perziken, pruimen, rabarber, braambessen, kruisbessen (beter gekend als stekelbessen) kweeperen voor gelei, enzovoorts. Soms gaan de zusters zelf plukken zoals in Eeklo de rode besjes van de secundaire landbouwschool. “Gelukkig zijn die goed beschermd met netten, tegen de vogels”, vertelt zuster Iris die vorig jaar meehielp om er maar liefst 23 kilo van te plukken. Andere medezusters helpen om het fruit te wassen en in kleine stukjes te snijden. “Dat geeft de beste confituur”, weet zuster Marie-Christi, “net als de confituur klaarmaken kilogram per kilogram, niet meer.” 
Ook u kan fruit bezorgen Dit jaar doen de zusters een beroep op u beste lezers, en op uw kennissen. Want de weersomstandigheden doen vermoeden dat de oogst van fruit laat en mogelijks minder groot zal zijn dan andere jaren. Daarenboven vielen enkele trouwe leveranciers van fruit dit jaar weg, vanwege hun leeftijd of door overlijden.
Hebt u fruit uit eigen tuin teveel of kent u een kweker die wil meehelpen? 
“Alles wat we krijgen is welkom”, zeggen de zusters. “Het wordt meteen verwerkt, als het hier gebracht wordt.” Aan confituurpotjes is er niet meteen een gebrek, die worden spontaan naar de zustergemeenschap gebracht.

 

 

Project
Met de verkoop van zelfgemaakte confituur sponsort de zustergemeenschap Caritas Melle een behandelcentrum voor kinderen met een lichamelijke handicap in de regio Muene-Ditu in Congo, dat geleid wordt door medezuster Marie- Jeanne. “Dit project wordt ook ingediend bij de Gemeente Melle”, licht stafmedewerker Geert Boone toe. “Zij steunen jaarlijks projecten voor Ontwikkelingssamenwerking, ingediend door inwoners of verenigingen van Melle. Die subsidies worden verdeeld door het GROS, de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. Zij beschikken over een budget van één euro per inwoner van Melle, er valt dus zo’n 11.000 euro te verdelen. Met onze vorige projecten kregen we ook al steun uit dit fonds.”

Nicole Lehoucq

Praktisch
Wenst u fruit te schenken of confituur te kopen, dan kan u de zustergemeenschap Caritas, Caritasstraat 47 in Melle contacteren via 09 210 68 67of GSM 0470 560 318.
 

PROJECT ZUSTERS VAN LIEFDE IN CONGO

Kinderen met fysieke handicap helpen

Zoals in het artikel hierboven vermeld, zamelen de zusters van Liefde van de Caritasgemeenschap in Melle dit jaar met zelfgemaakte confituur geld in voor een project van zuster Marie-Janne Muleka in Muene-Ditu (Congo), die er kinderen met een fysieke handicap behandelt. Zuster Iris woont nu in Kwatrecht, maar werkte 32 jaar in Congo. Ze bezocht het project van zuster Marie-Jeanne Muleka en licht het toe:

“Het gaat vooral om kinderen die geboren worden met een afwijking aan de voeten. Die kunnen niet geholpen worden door een orthopedische dokter, want die specialisten zijn er niet. De therapie bestaat erin om de ledematen in een zo goed mo-gelijke positie te gipsen. Bij jonge kinderen die rondkruipen, houdt zo’n verban d niet lang stand. Het wordt dan ook regelmatig vervan-gen, waarbij het been of de voet in een betere houding opnieuw wordt ingegipst. Staat het been of de voet recht, dan krijgt het been een beugel. Om die te maken wordt vooral veel gerecupereerd: lederen handtassen, riemen, oud schoeisel, aluminium staven van afgedankte beugels van bij ons…
De kinderen moeten dan ook een tijdje in het centrum verblijven.Dat gastenverblijf werd vorig jaar door een storm vernield. Gelukkig sprong het Bisdom Gent hier bij en schonk uit het Noodfonds 15 000 euro als reactie op de noodkreet van zuster Marie-Jeanne. Op 10 augustus 2020 kon de eerste steen gelegd worden voor een nieuw gebouw. Nu zamelen we geld in voor matras-sen en bedden voor dat centrum. Eerder al betaalden we studiegeld van beloftevolle studenten, vaak familieleden van de kinderen die meekomen om voor de patiëntjes te zorgen. Zo wist zuster Marie-Jeanne zich al te omringen met verplegers en met kinesisten in het centrum.” (NL)

Dit project financieel steunen en een fiscaal attest ontvangen voor een gift van 40 euro of meer, kan op rekening nummer
IBAN: BE74 7370 2928 0707 BIC: KREDBEBB
van VZW O.S.J. - STEUNFONDS -SOLIDARITEIT NOORD – ZUID Kasteelstraat 14, 9250 WAASMUNSTER met vermelding: Zusters van Liefde JM – project Muele Ditu Congo zusterMarie-Jeanne

Zoeken

Dekenaal nieuws