Stil Hoekje

Zestiende zondag

Foute leiders
De lezingen vandaag draaien rond het thema van de herder. In Jeremia klinkt een polemiek tegen de koningen die in die tijd over Juda regeren. Maar na de aanklacht tegen de leiders klinken nu woorden van hoop, al moeten we daar nog even op wachten, De Eeuwige grijpt in door te handelen als een herder. Hij verzamelt de overgebleven schapen en brengt ze terug naar hun weiden. Hij stelt nieuwe herders aan.

Subtiel beeld
De evangelist speelt een subtiel spel met het beeld van de herder en de schapen. Het verhaal vertelt over het onderricht van Jezus en zijn leerlingen bij het meer van Gennesaret. Tussendoor lezen we het verhaal van de dood van Johannes, waarin koning Herodes een dubieuze rol speelt.

Succesvol onderricht
Jezus en zijn leerlingen krijgen niet de kans om te eten. Zelfs als ze zich op een eenzame plaats willen terugtrekken, worden ze door een menigte opgewacht. Dat is het moment dat Jezus tot in zijn diepste binnenste geraakt wordt; Hij vergelijkt de mensen met schapen die geen herder hebben.
In deze evangelietekst loopt de menigte verloren, op zoek naar leiding: niet de leiding van een machthebber, maar die van een leraar, zoals hier wordt afgesloten: ‘Hij onderwees hen langdurig.’

Wat is er nodig?
Onderricht, dat hebben ze van doen en dat biedt de herder. Maar dat is niet alles, want na de tekst vandaag vertelt de evangelist over een andere behoefte van het toegestroomde volk: voedsel
Het lijkt een onbetekenend detail, maar in het verhaal dat zal volgen over de broodvermenigvuldiging laat Jezus de mensen neerzitten in wat als ’de groene weide’ kan worden vertaald. Denk aan de psalm:’ Hij laat mij rusten in groene weiden. ’Op deze manier wordt het handelen van Jezus verbonden met het handelen van God zelf.
De Eeuwige is de ware herder. Aan zijn beeld spiegelt zich iedere ware koning en iedere ware leraar. 
        

Amand De Cock, pr.
 

Zoeken