poezie

POËZIE ROEPT SFEER OP
Voor u geschreven…. Door u te beluisteren….Zondagse brieven

In 2020 schreef dichter Lieven Merlevede uit De Pinte 52 brieven naar God. Geïsoleerd van zijn vrienden omwille van de coronamaatregelen, deelde hij via facebook zijn brieven met zijn vrienden.  Zijn gedichten kregen heel wat bijval. Daarom hebben Lieven en zijn vrouw Veerle Magerman beslist deze brieven nu uit te geven in boekvorm. De gedichtenbundel kreeg als titel “Zondagse Brieven”;  52 ‘zondagse’ brieven, één voor elke zondag van het jaar. De gedichten worden afgewisseld met enkele ontroerende, speelse intermezzi, ingeleid door een proloog en afgesloten met een epiloog. 
Het boekje krijgt een oogstrelende kaft, zoals je kan zien op de bijhorende foto’s. Het is een fragment uit de glasramen van de St-Martinuskerk in Latem. Wat het voorstelt? Harold Van De Perre heeft met dit glasraam Pinksteren uitgebeeld. Lieven en Veerle kozen daarvoor omdat Pinksteren het feest is van het Woord, misschien wel het vaakst voorkomende woord in de dichtbundel. Zoals Pasen gebaseerd is op het Joodse Pesach waarbij de Joden de uittocht, en dus de bevrijding uit Egypte vieren, zo is 50 dagen later Pinksteren gebaseerd op het Joodse Sjavoeoth. Met Sjavoeoth vieren de Joden het ontvangen van het ’Woord’, de Torah, in de woestijn. En ja hoor, met Pinksteren kwamen de leerlingen naar buiten, nadat ze zich 50 dagen lang in angst hadden afgezonderd, en begonnen te spreken in een taal voor elkeen verstaanbaar, vurig en begeesterend…
Tijdens de vasten konden jullie zes gedichten uit deze bundel al lezen in het parochieblad., Een opname van deze gedichten, voorgedragen door zijn vrouw Veerle waren tijdens de poëzieweek in februari te beluisteren in de kerk van Melsen. 
Voorbije maand werden de 52 gedichten voorgedragen en opgenomen in de kerk van Melsen. Als u het boekje koopt, krijg je de geluidsopname er gratis bij. Wie reeds wil luisteren naar 6 brieven van die zondagse brieven kan dat door te surfen naar http://home.scarlet.be/merlevede/bundels
Vanaf half juni zal het boekje beschikbaar zijn en te verkrijgen voor 15 euro. De opbrengst van de dichtbundel gaat volledig naar Welzijnszorg. Omdat armoede is toegenomen in deze coronaperiode en omdat fondsenwerving juist nu heel moeilijk is, willen Lieven en Veerle via deze weg hun steentje, of liever boekje bijdragen. Wie geïnteresseerd is kan een dichtbundel ‘zondagse brieven’ bestellen door te mailen naar sintstefanus.melsen@gmail.com met vermelding van je adres en het aantal boekjes dat je zou willen. Voor mensen uit Merelbeke brengen we ze dan aan huis zodra ze gedrukt en beschikbaar zijn, voor mensen buiten Merelbeke zullen we ze per post opsturen en zullen we de kost van de postzegel doorrekenen.

Jo Byttebier
 

Zoeken

Dekenaal nieuws