Kerst-Flora

Er werd een levende kertstal gevormd©David De Baere

Kerst-Flora

Het levenslicht van Bethlehem werd aan iedereen doorgegeven©David De Baere

Kerst-Flora

Cross that Bridge zong sfeervolle kerstliederen©David De Baere

 

“Laten we dansen, laten we springen, laten we zingen voor de Heer!

Laten we juichen, laten we feesten, niet alleen nu, maar telkens weer!”


Op 23 december, net voor Kerstmis, waren we aanwezig bij de kersteditie van de christelijke band Cross that Bridge. Het werd opnieuw een feestelijke avond vol verrassingen, mooie muziek en intens gebed. 

Toen we de Florakerk binnenstapten, konden we ons meteen vergapen aan een grote zelfgemaakte kerststal, sfeervolle kerstlichtjes en zelfgemaakte sterren, die her en der waren opgehangen. 

Al snel zagen we bekende gezichten, maar ook weer nieuwe gezichten. Het valt op dat de lofprijzingsavonden van Cross that Bridge in Merelbeke een lokaal gebeuren zijn voor parochianen, maar dat dit initiatief ook elke keer mensen van andere parochies en zelfs van protestantse kerken aantrekt. Sommigen komen van ver om erbij te kunnen zijn. Deze keer spotten we bijvoorbeeld een aantal zusters en broeders van de gemeenschap Moeder van Vrede uit Gistel. In totaal opnieuw een honderdtal mensen, zelfs op de vooravond van kerstavond. 

Na het aanleren van een aantal refreintjes, ging de avond van start. 

Anders dan anders begonnen de bandleden en hun gastmuzikanten eerst met een vertelling van het kerstverhaal en daarbij maakten ze gebruik van de hele kerk. Van op het oksaal klonk trompetgeschal en kondigde de afgezant van Keizer Augustus aan dat hij een volkstelling zou houden. Tussen het verhaal door zongen Kristien Berte en Wannes Vandevivere, in het midden van de kerk, drie nieuwe eigen kerstliederen, waaronder het lied ‘Een heel bijzondere nacht’, dat ze een week daarvoor uitbrachten op hun YouTubekanaal. De inhoud van de liederen werd aanschouwelijk gemaakt door enkele korte filmfragmenten en door acteurs in prachtige kostuums, die een levende kerststal vormden. Het publiek keek geboeid en door de manier waarop het gebracht werd, werd je geraakt door het kerstverhaal alsof je het nog maar voor de eerste keer hoorde. 

In een tweede deel, waarbij de band opnieuw vooraan plaatsnam, werden liederen gezongen die het kerstgebeuren duidden en die duidelijk maakten wat Jezus’ komst betekent voor jou en mij. 

In het derde en laatste deel mochten we eerst luisteren naar een korte getuigenis van gitarist Stijn Rommens. Hij speelde die avond zijn laatste keer mee als vast bandlid en vertelde vol vreugde wat de band voor hem had betekend en hoe hij door het project van Cross that Bridge groeide in zijn geloof en dingen was gaan bekijken in een nieuw licht. 

Na een kort stiltemoment, werd het tijd om ook de mensen in de kerk uit te nodigen om zich te laten inspireren door Jezus, het Licht van de wereld, om zich open te stellen voor vrede en om hun geloof, de wereld en de kerk te gaan bekijken in een nieuw licht. Stijn stak een kaars aan aan de lantaarn met het Vredeslicht van Bethlehem. Hij gaf dat licht door aan enkele jonge medewerkers van de band en die gaven het licht op hun beurt dan weer door aan de andere mensen in de kerk.  

Tijdens dit gebeuren werd het lied ‘In a New Light’ gezongen:

“Open our eyes, Lord,

let us see things in a new light, in a new light!

Open our eyes, Lord,

show us the world in a new light, in a new light!

Open our eyes, Lord,

we want to see church in a new light, in a new light

and we’ll be born again”

(© Tekst: Kristien Berte)

Na enkele stemmige aanbiddingsliederen, barstte de feestvreugde omwille van Jezus’ geboorte helemaal los op het lied ‘Laten we dansen’. 

Dat werd een mooie uitsmijter van de avond, waarbij twee jonge acteurs in de huid van een kameel kropen en samen met één van de wijzen al dansend rondgingen in de kerk. Sommige mensen vonden het zo aanstekelijk dat ze al dansend achter de kameel aanliepen.

Nadien was er, zoals steeds, uitgebreid tijd om na te praten bij een stukje taart en een beker warme chocolademelk. 

Wat een feest was dat!

Wil je er graag de volgende keer (opnieuw) bij zijn in de Florakerk? Noteer dan alvast vrijdag 31 maart en vrijdag 26 mei, telkens om 20u in je agenda. Iedereen van harte welkom!

Ben je benieuwd naar de muziek van Cross that Bridge? Hun kerstlied ‘Een heel bijzondere nacht’ met bijhorende lyric video, kun je beluisteren en bekijken op hun YouTubekanaal: www.youtube.com/@crossthatbridgeband7031 . Daar vind je ook de drie andere nummers die ze voordien al uitgaven: ‘Drie-in-één’ (met videoclip opgenomen in Munte en de kerk van Melsen), ‘Onderweg naar morgen’ (een lied dat ze vorig jaar schreven n.a.v. 25 jaar IJD) en hun vakantielied, ‘Pluk de dag’. ‘Een heel bijzondere nacht’ kan ook beluisterd worden op alle streaming platforms. 

Meer info over de band vind je op www.crossthatbridge.be   

 

Zoeken

Dekenaal nieuws