Vormelingennamiddag

Gezellige knutseldrukte ©Bernadette

Vormelingennamiddag

Fier op mijn palmpasenstok ©Bernadette

Vormelingennamiddag

Mooie voorbereiding op de Goede Week ©Bernadette

Jesus Christ, You are my life

Warme en fijne vormelingennamiddag te Bottelare
Op zaterdag 16 maart kwamen de aanstaande vormelingen van kerkplek Bottelare
samen in de Patrokring. Het vormsel dat ze op 20 april zullen ontvangen, komt stilletjes aan dichterbij. Ze kregen dan ook aan de hand van liederen een heel mooie duiding over de werking en de kracht van de heilige Geest; en over wat het betekent te kiezen om de weg van Jezus in hun leven te volgen. Enkele heel mooie vormselliederen werden ingeoefend.
Om zich voor te bereiden op de Goede Week knutselden de aanstaande vormelingen - na een deugddoende pauze - een palmpasenstok.

De palmpasenstok heeft de vorm van een kruis en verwijst naar Goede Vrijdag
Het herinnert aan het kruis dat Jezus moest dragen en waaraan hij stierf. Maar tegelijkertijd laat het ook een hoopvolle belofte zien: Gods liefde en zorg voor mensen is sterker dan pijn en verdriet, ziekte en dood. Daarom kleefden de kinderen een groot rood hart op het kruispunt van de twee balken.
Verder werd de palmpasenstok versierd met een slinger van 12 pindanoten (de twaalf leerlingen waarmee Jezus het ‘Laatste Avondmaal’ vierde); en met een tweede slinger van 30 rozijnen (de 30 zilverlingen die Judas kreeg om Jezus te verraden). Tussen de noten en rozijnen knoopten de kinderen vele laurierblaadjes: Jezus bracht en brengt smaak in het leven van mensen. Ook wij kunnen smaak geven aan het leven, door de weg van Jezus te volgen. Tenslotte kwam er ook nog een slinger met drie kleine eitjes (Jezus zal de derde dag verrijzen) en een slinger met een groot versierd ei: geen Pasen zonder eieren want ze vertellen ons over het nieuwe leven dat doorbreekt.

Boven op de palmpasenstok kwam een haan
We maakten de haan van karton, maar eigenlijk moet het van brood zijn. Het brood vertelt ons over Witte Donderdag en de instelling van de eucharistie. ‘Dit is mijn lichaam dat gebroken zal worden …’
Zoals brood leven-gevend is, wilde Jezus ook zijn leven geven opdat wij zouden leven.
De haan verwijst ook naar Petrus die tot driemaal toe zei dat hij Jezus niet eens kende.
Een haan kraait mensen wakker. De haan staat dan ook symbool voor de vraag of wij wel wakker genoeg zijn om de weg van Jezus te volgen!
Verder kwamen er ook nog kleurrijke slingers rond de palmpasenstok.
Ze staan als teken van onze verbondenheid met elkaar: wij behoren allen tot de vriendengroep rond en met Jezus. Ook de kleuren stralen hun symboliek uit: frisgroen als teken van nieuw leven; licht paars: tijd van inkeer en bezinning; wit en geel: de feestelijke kleuren van Pasen.

Tijdens de intredeprocessie op palmzondag zullen de kinderen met hun palmpasenstok, extra versierd met palmtakjes, de priester voorgaan naar het altaar. Dit verwijst dan ook meteen naar de blijde intrede van Jezus in Jeruzalem.

Hartelijk dank aan de bereidwillige ouders om bij dit catechetisch knutselen een handje toe te steken.

Catechisten Bottelare
 

Zoeken

Dekenaal nieuws