Naamopgave 2024

De vormelingen in Bottelare spreken de wens uit om gevormd te worden en de kracht te ontvangen om de weg van Jezus te volgen ©Bernadette

Naamopgave 2024

Een vormeling bid: 'Heer, open mijn hart voor uw woord en uw voorbeeld ...' ©Bernadette
 

Naamopgave 2024

In verbondenheid met elkaar bidden wij het Onze Vader  ©Erik

GOD ROEPT ONS BIJ NAAMNaamopgave vormelingen Bottelare  en Merelbeke op 20 en 21 januari 2024

Een naam hebben
Toen we gedoopt werden, kozen onze ouders vol zorg en liefde een mooie betekenisvolle naam voor ons. Die naam zegt wie wij zijn. Een naam hebben is meer dan een verzameling lettertjes. Door je naam ben je iemand, door je naam ben je enig en uniek en heb je een plaats in deze wereld.
‘Jouw naam staat in de palm van Mijn hand’
God heeft ook een naam: “Mijn naam is: ‘Ik-zal-er-zijn – Ik ben er voor jou.’”
Daarmee bedoelt God dat hij ons mensen heel graag ziet en er altijd voor ons zal zijn.
God is steeds met ons onderweg … bij onze vreugde en verdriet, onze zorgen en verlangen, ons doen en laten …
Onze naam is Christen
Door ons doopsel zijn we Christenen geworden en behoren wij tot de vriendengroep van Jezus. Wij willen Jezus volgen en meebouwen aan het Rijk van God hier op aarde. Jezus heeft immers geen andere handen in deze wereld dan de onze.

Creatief en verdiepend aan het werk
Na een algemene inleiding, gingen de kinderen en ouders aan het werk.
In Bottelare werd er stilgestaan bij de negen vruchten van de Heilige Geest.  In de kerk stonden 9 mooie panelen opgesteld. De vrucht van de Heilige Geest bestaat immers uit negen partjes: vreugde, vrede, goedheid, geduld, trouw, ingetogenheid, vriendelijkheid, zachtheid en liefde. Samen vormen ze één geheel: een prachtige vrucht waarin de liefde centraal staat.  Onze opdracht als christen is dan ook deze vruchten te laten groeien in onszelf: ze steeds dieper en intenser en mooier laten worden om zo Gods Liefde gestalte te geven in deze wereld. Bij elke vrucht gingen ouders en kinderen daartoe in gesprek aan de hand van vraagjes.
In Merelbeke kregen de kinderen een heel warme brief van God – heel persoonlijk – naar elk van hen gericht. Daarna kregen ze verwerkingsopdrachten waarbij ze met de ouders zochten hoe zij daadwerkelijk kunnen meewerken aan het project van Jezus. Geloven, christen-zijn is immers geen theorie of leer. Het is een manier van leven, een manier van ‘zijn’. Het is dankbaar in het leven staan, weten en vertrouwen dat er een God is die ons heel graag ziet en met ons begaan is. Het is kiezen om de weg van Jezus te volgen en mee te werken aan de droom van God. Het is leven, zoals onze overleden pastoor Adrien steeds voorgaf: “Ik wil de hemel verdienen door goed te doen op aarde”.

Gemeenschapsviering met de parochiegemeenschap
Zowel in Bottelare als in Merelbeke volgde er na de catechese, een zeer mooie en zinvolle eucharistieviering met naamopgave. De kinderen kwamen vooraan staan en gaven hun naam op. Ze drukten de wens uit om gevormd te worden en als christen te leven in het voetspoor van Jezus. De priester aanvaardde hen in naam van de parochie met vreugde en bemoedigde hun keuze. Na een daverend applaus, werd er vanuit de parochiegemeenschap heel speciaal voor hen, hun ouders en allen die met hen gelovig op weg gaan, gebeden.

Vissers van mensen worden …
Tijdens de homilie benadrukte diaken Luc vanuit het evangelie onze mooie zending als christen: “Komt, volgt Mij. Ik zal maken, dat gij vissers van mensen wordt.”
Door Jezus’ boodschap te beleven en met Hem in de boot te stappen, maken wij Gods Rijk zichtbaar. Ook wij kunnen mensen opvissen uit ‘een zekere verlorenheid’: hen optillen, een helpende hand toesteken, een houvast bieden, hen vriendschap en hartelijkheid schenken … om samen ‘scheep te gaan’ in volle vriendschap en eensgezindheid. Wij worden geroepen om in deze ‘sterk veranderende tijd’ samen naar het diepere te varen, met God als schipper aan het roer van onze Kerk, Jezus als gids en reisgezel, de Heilige Geest als voortstuwende windkracht, en steeds vergezeld door Gods zegen en liefde over en voor elk van ons.

Dank aan pastoor Adrien
Na de viering in Merelbeke gingen wij nog naar de rustplaats van pastoor Adrien, met bloemen als teken van onze dank en om er samen te bidden voor hem, zijn familie en vrienden en de ganse parochiegemeenschap.

Proficiat aan al onze toekomstige vormelingen,
de catechistenploegen van Merelbeke Centrum/Flora en van Kerkplek Bottelare
 

Zoeken

Dekenaal nieuws