eerste communie 2021

Ik maakte de mascotte Toekie voor de catechisten ©Bernadette
 

eerste communie 2021

Welke 3 woorden spreken mij aan over Jezus? ©Marleen
 

eerste communie 2021

Bij de eigen halte oefenen we het ontvangen van de communie ©Bernadette
 

eerste communie 2021

De sticker van Zacheüs wordt gekleefd ©Marleen
 

EERSTE KENNISMAKING OUDERS EN EERSTE COMMUNICANTEN
Samen op weg naar een mooi en waardevol geloofsfeest
Een fijne ouderavond
Ondanks de wedstrijd ‘Rode duivels – Finland’, kwamen vele ouders van de eerstecommunicanten Flora heel enthousiast samen op maandag 21 juni in de kerk van Merelbeke centrum.
Na een warm onthaal konden ze – na een periode van digitale catechese – eindelijk kennis maken met elkaar en met de catechistenploeg. Vervolgens verdiepten ze zich rond de vraag: ‘Waar gaat het bij de eerste communie van ons kind, nu echt om?’
Van catechiste Bernadette kregen ze dan ook een heel mooie, boeiende en getuigende inhoudelijke achtergrond bij de diepe waarde en betekenis van het sacrament van de eucharistie, de rol van de ouders in de geloofsopvoeding van het kind, en de visie van onze parochiale eerste communiewerking geïntegreerd in het samenkomen van de geloofsgemeenschap op zondag.
Daar ook deze kinderen hun eerste communie uitgesteld is naar het najaar, maakten we daarna heel concrete afspraken naar verdere werking en aanpak toe.  
Catechiste Marleen gaf een duidelijke uitleg bij een digitale voorbereidingstocht met de mascotte Toekie; waarbij de kinderen zich, via een tocht door eigen huis, heel concreet kunnen inleven in de verschillende belangrijke delen van de eucharistie. Deze knappe en uitstekende vijfdelig tocht als voorbereiding en oefening op de eerste communie leent zich uitstekend als gezinstaak tijdens de komende vakantieperiode.
Tenslotte beëindigde pastoor Adrien de avond met een warm woordje ter aanmoediging en waardering. We eindigden op tijd zodat allen tijdig thuis waren voor het volgen van het voetbal.

Eerste communietocht: een gelovige ontdekkingstocht
Ook op woensdagnamiddag 23 juni gonsde de kerk één en al van de bedrijvigheid.  
De toekomstige eerstecommunicanten konden toen samen met een ouder deelnemen aan een eerste communietocht: een gelovige ontdekkingstocht waarbij ouders en kinderen kennismaakten met ons geloof, onze gemeenschap en met de eucharistie.
Deze tocht bestaat uit een parcours binnen de kerk waarbij men stilstaat bij zeven haltes: gedoopt – verhaal – woorden – aan tafel – groeien in geloof – bidden – dankbaarheid. Aan de hand van een routekaart voor de kinderen en een begeleidend boekje voor de ouders kon men op eigen tempo en naar gelang eigen mogelijkheden de tocht afwerken. De ouders vonden in hun boekje bij elke halte enige toelichting: een concrete opdracht, vraag, tekst of suggestie die hen hielp om samen met hun kind stil te staan bij het thema van de halte. De kinderen op hun beurt konden op hun kaart bij elke halte iets schrijven, stempelen, kleven, ...
De tocht eindigde bij een eigen halte waarbij de kinderen concrete oefeningen kregen: inoefenen kruisjes bij het evangelie, communiehouding en woorden, kruisteken en Onze Vader…
Zowel ouders als kinderen waren heel opgetogen over deze geslaagde en verdiepende namiddag.
Het bracht de lang naar uitgekeken eerste communie heel concreet nabij: echt om er de komende zomer heel intens naar toe te leven.

Catechistenploeg Flora: Carolina, Bram, Marleen, Bernadette

Bernadette
 

Zoeken

Dekenaal nieuws