Verzoeningsviering

Bespreking in kleine groepjes: wie is God voor mij? ©Bernadette

 

Verzoeningsviering

Kom Heilige Geest, laat ons vreugdevolle Christenen zijn ©Bernadette

Verzoeningsviering

Worden zoals Jezus is ons losmaken van alles dat ons vastnagelt ©Bernadette

Vormelingennamiddag met verzoeningsviering Merelbeke

BIDDEN HOE EN WAAROM

Vormelingennamiddag met verzoeningsviering Merelbeke

Op zaterdag 4 maart 2023 kwamen de aanstaande vormelingen van Merelbeke Centrum en Flora samen in de Florakerk. Ze werden in drie groepjes verdeeld en konden via een doorschuifsysteem genieten van drie mooie catechese-momenten.

Wind en vuur en warmte …

In het eerste groepje, zat Petrus zijn netten te herstellen. Hij vertelde ondertussen hoe hij leerling van Jezus was geworden en ervaren had hoe Jezus bezield was door de Geest van God. Hij getuigde hoe op Pinksteren die Heilige Geest ook over hem en de anderen was gekomen: als vuur en wind, als een adem die nieuwe kracht en leven gaf, als een innerlijke warmte die hen in beweging bracht.

Via afbeeldingen van glasramen ontdekten de kinderen vervolgens de heel rijke symboliek en werking van de Heilige Geest.

Spreken met God

De kinderen konden genieten van een mooi toneel, waarbij God en een tiener in gesprek gingen rond de prachtige inhoud van het Onze Vader. Via groepsgesprek had men het vervolgens over bidden: hoe en waarom bidden mensen; over ‘stilte en gebed’, over ‘luisteren en spreken met God’. Tenslotte werden de kinderen uitgenodigd om het heel stil te maken en te proberen om persoonlijk te bidden met de Heer.

Wie is God voor mij

In het derde groepje konden de kinderen ontdekken wie God is of wie Hij voor hen zou kunnen zijn. Ze konden kiezen uit verschillende stellingen en verwoorden waarom ze die hadden gekozen. Elk kind had ook een voorwerp mee en vertelde wat het hem/haar vertelde over God. Zo had er iemand een foto van de zon mee: ‘God is voor mij als de zon die leven, warmte en vreugde schenkt’. Iemand had natuurvoorwerpen mee: ‘In het mooie van de natuur voel ik de grootheid van God’. Een hartje: ‘God is liefde en liefde hebben we nodig om gelukkig te kunnen leven’.

Verzoeningsviering

Na een koek en een drankje, volgde een sfeervolle verzoeningsviering.

Worden zoals Jezus is nagels losmaken: het verleden – fouten niet blijven aanrekenen. Het is kansen geven en krijgen om los te komen van alles was ons vastnagelt: de nagel van luiheid, van ‘ik-ik’, van onverschilligheid, van onrecht en onvrede … Het is God in je leven binnenlaten en weten dat we zonder Hem niet kunnen … Na de evangelielezing over de lamme, een bezinning en verzoeningsgebed door de priester, brachten de kinderen als dank om de vergevende liefde van God bloemen naar het kruis van Jezus.

Het geheel vormde, ondanks het bittere koude weer, een mooie en hartverwarmende namiddag.

Catechistenploeg Merelbeke Centrum/Flora

 

Zoeken

Dekenaal nieuws