Maria
Maria

Deze Piëtakapel werd na de eerste wereldoorlog gebouwd als dank aan Maria voor alle gekregen steun en troost en bijstand ©Bernadette

Maria

Zelfs de zon kwam door de wolken priemen tijdens de avondwake aan de Boskapel ©Jo

Maria

De mooi verzorgde kapel nodigt ons uit om even stil te staan bij Maria ©Marleen

Maria

Samen biddend en zingend tot Maria ©Marleen

AVE MARIA
Meimaand is Mariamaand. 
In deze maand gedenken we heel speciaal onze Hemelse Moeder Maria. In al onze kerken hebben we de mooie traditie Maria extra aandacht te schenken door haar beeld mooi te versieren met bloemen en kaarsen. Mensen gaan er graag langs om eventjes stil bij Maria te vertoeven, een kaarsje aan te steken en te bidden. Ook de kapelletjes in de velden of op de hoeken van de straten worden netjes gekuist en voorzien van bloemen en kaarsen.  
Maria bij wie we altijd terecht kunnen en bij wie we troost, steun en kracht vinden om liefdevol te leven en te groeien in geloof. 
Bernadette 

Op zaterdag 20 mei 2023 : Parochiale bedevaart naar Oostakker Lourdes

We nodigen iedereen uit voor de jaarlijkse parochiale bedevaart naar Oostakker Lourdes op zaterdag 20 mei 2023. De viering in de basiliek is om 17.00 u. 
De sportievelingen kunnen fietsen naar Oostakker, dit jaar staat OKRA Merelbeke in voor de organisatie. De fietsers vertrekken om 15.00 u aan de sporthal in Merelbeke voor een rit van ongeveer 15 km. Alle deelnemers zijn verzekerd, en iedereen is welkom (ook niet-leden van OKRA).
Natuurlijk kan u ook met de wagen naar Oostakker komen. Hou rekening met de wegenwerken aan R4 in Oostakker: de afrit is afgesloten. U rijdt best de R4 verder tot aan silo’s en volgt richting Gent (Weba) en neemt de eerste afrit (Sint Amandsberg - Oostakker).
Is er nog plaats in uw wagen? Nodig gerust een buur of kennis uit om mee te rijden.
Er zal die dag uitzonderlijk geen avondviering in Bottelare zijn.
De parochieploeg

Tijdens de meimaand komen wij elke week samen aan één of ander Mariakapelletje.
We bidden er het rozenkransgebed rond de glorierijke mysteries. Bij elk tientje staan we stil bij belangrijke momenten uit het leven van Jezus en leren we via Maria Jezus kennen.
We staan stil bij de gebeurtenissen vanaf de verrijzenis van Jezus, de hemelvaart van Jezus, de nederdaling van de heilige Geest, de tenhemelopneming van Maria en de kroning van Maria in de hemel. Waardevolle teksten ter overweging worden afgewisseld met tientjes van de rozenkrans en Marialiederen. Op het einde volgt een moment van stilte en persoonlijk gebed. 

Als start van de meimaand kwamen wij op donderdag 5 mei 2023 samen om te bidden aan het kapelletje van de Fraterstraat.  
                                     

Overweging tijdens de samenkomst: 
‘De hemelvaart van Jezus’.
Moeder Maria,
je Zoon die gezonden was door de Vader
keerde na de verrijzenis op Hemelvaart,
terug naar de Vader om voor ons te bidden.
Bid voor ons, Moeder Maria,
dat ook wij en alle mensen die wij meedragen in ons hart
eens mogen opgenomen worden in de hemel,
waar geen pijn en lijden meer is,
en waar we allen één zijn in de Liefde van de Vader.
Bernadette

Ingetogen avondwake aan de boskapel op de grens tussen Schelderode, Melsen en Munte, op woensdag 10 mei 2023.

De weergoden waren de avondwake aan de Boskapel opnieuw gunstig gezind dit jaar. Ondanks hevige regens tijdens de dag, klaarde de hemel op tegen de avond. De meesten kwamen dan ook met de fiets naar de kapel. Het werd een deugddoende avondwake met mooie teksten en liederen, voorgezongen door Johan en Peggy. De 17000 Vlaamse kapelletjes zijn niet in de Vlaamse canon opgenomen, maar behoren uiteraard wel tot ons Vlaams cultureel erfgoed. Ze zijn overal prominent aanwezig. Het doet deugd om samen te komen rond een kapel om te bidden en te zingen, zeker in de Mariamaand. Dankzij de door de gemeente  toegelaten tijdelijke wegomlegging was er geen doorgaand verkeer, en hoorden we enkel de vogels in het bos op de achtergrond. Kaarsen en bloemen fleurden de kapel op. Binnenkort wordt de kapel opgefrist dankzij de financiële steun van erfgoed en de Cera Foundation. 
Jo

Marieviering aan de kapel in de Notelaarstraat, op donderdag 11 mei 2023.

Om 20.00 u. baden we tot Maria: om ons geloof sterker te maken; voor ons en alle mensen, die wij meedragen in ons hart; om de heilige Geest, trooster en helper, niet te vergeten op onze levensweg; ons dezelfde dienstbare handen en voeten te geven zoals haar; om ons de weg van nederigheid, geduld, liefde en trouw te leiden; om wereldwijd te waken over alle kinderen.
Na het gezamenlijk slotgebed, vielen de eerste druppels.
We spraken af om op woensdag 17 mei 2023 terug samen te komen aan de kapel in de Kerkwegel.
Marleen
 

Zoeken

Dekenaal nieuws