11 november

De vlaggendragers kleurden de viering van 11 november©Erik 

11 november

Bloemenkransen werden neergelegd bij het monument©Marleen

11 november

Het versierde monument in Merelbeke centrum©Marleen

 

11 november: Wapenstilstand!

Traditiegetrouw kwamen we allen samen op 11 november: Wapenstilstand,  om stil te staan bij de gruwelijke gebeurtenissen van de voorbije oorlogen. Deze speciale dag begon met een eucharistieviering om de slachtoffers van beide wereldoorlogen en de overleden oud-strijders, te herdenken. De plechtigheid werd opgeluisterd door de K. Harmonie St. Cecilia onder leiding van dirigente Aurélie Seghers. Zij speelden prachtige, afgewerkte en gevoelige muziekstukken tijdens de viering. Zij eindigden zowel in de kerk als buiten bij het monument met de 3 volksliederen.

Na de viering werden bloemenkransen neergelegd bij het monument van de onbekende soldaat. ’s Morgens gebeurde dit reeds in Flora en Munte. Op zondag 12 november werd er hulde gebracht aan het monument in Lemberge, Bottelare, Melsen en Schelderode.

In Merelbeke volgde na de huldiging de toespraak van de burgemeester in het gemeentehuis.

Na iedereen te hebben verwelkomd overliep burgemeester, Filip Thienpont, de betekenis van deze herdenking.

Het onderwater staan van de Westhoek, dat voor veel ellende zorgde bij de bewoners, doet ons terugdenken aan 1914, waarbij hierdoor de opmars van de Duitse bezetters werd stopgezet.

Elke dag wordt nog steeds aan de Menenpoort, een gedenkteken van de duizenden vermiste soldaten van het  Britse imperium, in Ieper de Last Post geblazen. 

Wapenstilstand, een dag van universele vrede! Het ambieert ons tot het creëren van een geweldloze wereld of omgeving.

Niets is minder waar. We worden voortdurend geconfronteerd met vormen van geweld of oorlog. Het geweld in Oekraïne en in Noord-Ierland, zitten nog vers in ons geheugen. En momenteel het conflict tussen Israël en Hamas, waarbij de hele wereld in de ban is van een sluimerend, nieuw wereldconflict. Het is een ongelijke strijd van burgers tegen overheid.

Het leert ons één ding: geweld stopt pas, als genoeg mensen aan beide kanten de zinloosheid van het conflict inzien en elkaar in een gezamenlijke afwijzing van dat geweld vinden.

Dan pas kan er ‘vrede’ komen!

Om te eindigen speelde de K. Harmonie St Cecilia nogmaals de 3 volksliederen, waarna iedereen uitgenodigd werd op een heel verzorgde receptie.

Marleen

 

11 november

De K. Harmonie St Cecilia brachten ook aan het monument de 3 volksliederen©Marleen

Zoeken

Dekenaal nieuws