wegwijzer

De wegwijzer met ster©Marleen

Kribbe

Even knielen bij de kribbe©Marleen

Stal

Samen zingen bij de stal©Marleen
 

Winterse Kerststallentoer “De Vlucht naar Munte”
6 januari Driekoningenfeest!
3 Wijzen uit het Oosten volgden de ster, die extra schitterde aan de hemel en hen leidde naar de pasgeboren koning der Joden. Zij waren in die zin de eerste pelgrims, die de weg van het geloof volgden en Jezus echt zagen.
Zo gingen ook wij met enkele familieleden en 2 kleinkinderen op zoek naar de kerststallen in Munte. Wij volgden op zondag 2 januari de ster, die ons naar 7 kerststallen leidde.
Balthazar, Melchior en Caspar brachten goud, wierook en mirre mee. Goud was het typische geschenk voor een koning. Wierook stond symbool voor de goddelijkheid en Mirre is een verwijzing naar Jezus dood. Met Mirrezalf werden de doden ingewreven. Dit betekent: Jezus is een koning, Hij is goddelijk én menselijk.
Wij hadden geen geschenken mee enkel onze stem. Dus gingen we met veel moed op stap en vonden al snel de eerste stal. Telkens hingen 2 liederen naast de stal met een QR-code, die je kon scannen om zo het kerstlied mee te zingen.
Daar onze kleinkinderen zingen in het jeugdkoor van Melsen, was dit voor hen een grote stimulans om mee op stap te gaan. 
Aan elke stal werd uit volle borst meegezongen, alles goed bekeken en bewonderd en even gepauzeerd bij Adhemar, de zoon van Nero.
Ook de mooie omgeving van Munte kon iedereen bekoren.
Gelukkig kwamen de regendruppels pas aan het einde van onze tocht.

Voor veel kinderen is Driekoningenfeest belangrijk. Sommigen verkleden zich als de drie koningen en gaan langs de huizen met een ster. Ze bellen aan en zingen een lied voor snoep of een beetje geld. Dit heten we ‘sterzingen’. Maar corona gooide dit jaar terug roet in het eten.
Vroeger werden er ook koeken of een taart gebakken met een boon in en wie de boon had werd de hele dag tot koning gekroond.

Voldaan keerden we naar huis waar een warm drankje en een lekkere versnapering de kleinkinderen blij maakte, met de belofte om volgend jaar terug samen op stap te gaan! 

Marleen
 

Adhemar

Even pauzeren bij Adhemar!©Marleen
 

Stal
Stal

Enkele mooie kerststallen in Munte©Marleen
 

Zoeken

Dekenaal nieuws