Wat gebeurde er op 11 november om 11 uur ?

Op 11 november herdenken we het einde van de Eerste Wereld-oorlog.

In België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en enkele andere Gemenebestlanden vinden er dan herdenkingsplechtigheden plaats om 11 uur ’s morgens. Want het was op het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand dat in 1918 de wapens zwegen.

De actie 11.11.11, die rond die tijd wordt gehouden, heeft haar naam daarvan gehaald. Precies op dat tijdstip in 1918 kwam er een einde aan het bloedigste conflict dat de mensheid tot dan gekend had. Waarom net op dàt tijdstip? Dat was min ofmeer toevallig.

Het was in de ochtend van 8 november 1918 toen in een treinwagon in het bos van Compiègne, zo’n 80 kilometer ten noorden van Parijs, de gesprekken over een wapenstilstand begonnen. Rond 11 uur overhandigde de geallieerde opperbevelhebber, de Franse maarschalk Ferdinand Foch, de voorwaarden aan een Duitse delegatie. De Duitsers kregen 72 uur om ermee in te stemmen, dus tot 11 november om 11 uur.

Strijd geen minuut langer rekken
De Duitse onderhandelaars hebben gedurende die 72 uur geprobeerd om de geallieerde eisen te milderen. Met zeer weinig resultaat. Nog de hele nacht van 10 op 11 november werd er bikkelhard gediscussieerd over één artikel van de tekst. In de vroege ochtend werd er eindelijk een volledig akkoord bereikt. Dat akkoord moest dan nog ondertekendworden.De overeenkomst bepaalde dat de wapenstilstand 6 uur na de ondertekening zou ingaan. De klok wees 12 over 5 aan, maar maarschalk Foch stelde voor om er 5 uur van te maken. Daardoor zouden de wapens precies om 11 uur ’s morgens zwijgen. bron VRTNWS

Ook in 0osterzele wordt een punt gezet achter de oorlogsherdenkingen in het kader van het einde van 'de grooten oorlog'.

Zowel in Scheldewindeke als in Gijzenzele wordt gefocust op de gevallen gemenebest piloten, die in de geciteerde gemeenten hun laatste rustplaats kregen, respectievelijk J.D. Lightbody en James Reid.

In Scheldewindeke had een herdenking plaats op zaterdag 3 november in aanwezigheid van familieleden van J.D. Lightbody.

In Gijzenzele kunt u terecht in de Sint-Bavokerk voor een overzichtstentoonstelling die piloot James Reid, de luchtgevechten bezuiden Gent en de Gijzelse soldaten belicht.
De tentoonstelling loopt van zondag 4 tot en met zondag 11 november en is dagelijks geopend van 10 tot 12 en van 13.30 tot 17.00 uur.
De daaropvolgende zondagen, 18 en 25 november is de expo eveneens toegankelijk.
Er is een nocturne (open tot 20.30 uur) op 9 november.
Gegidste bezoeken kunnen aangevraagd worden via info@gijzenzele.be.

De activiteiten in het kader van 11 november starten op zondag 11 november in Scheldewindeke. Om 9.30 uur is er een herdenkingsmis. Aansluitend is er een bloemenhulde.
Om 17 uur wordt er rond de Gijzelse Sint-Bavokerk een vuur- en lichtherdenking van de crash van Lt. James Reid georganiseerd.

Alle activiteiten zijn gratis. Enkel voor de herdenkingsmis op zondag 11 november in Scheldewindeke moet op voorhand worden ingeschreven via reservaties@oosterzele.be of via 09.362 83 30