VORMSELWEEKEND 26-27 SEPTEMBER

VORMSELWEEKEND 26-27 SEPTEMBER
Lang naar uitgekeken

Zaterdag 26 en zondag 27 september 2020: enorm onstuimig weer, hevige windstoten, overvloedige regenval: storm ‘Odette’…
St.-Pietersbandenkerk in Merelbeke centrum: boordevol licht en warmte, een mooi versierde paaskaars, stemmige sfeer en een hoopvol uitkijken naar de komst van de heilige Geest: heilig vormsel…
Oorspronkelijk zou het een mooi zonnige dag begin mei geworden zijn, maar dit draaide echter totaal anders uit.  
Corona en lockdown… uitgesteld naar… afwachten… onzekerheid…verlangen en hoop…

Kom heilige Geest
Uiteindelijk kregen we ‘groen licht’ en brak de zolang naar uitgekeken dag eraan. Wat een opluchting, wat een vreugde… ‘Kom heilige Geest’…
In ons bisdom werden er tijdens dat weekend 7.500 kinderen gevormd. En in onze eigen parochie ‘Heilige Moeder Teresa’ waren er zeven vormselvieringen.
Omdat het coronavirus nog steeds gevaarlijk woekert, werd het wel een totaal andere manier van vieren en van voorbereiden.
Men moest rekening houden met tal van afspraken, beperkingen en regels vanuit de nationale veiligheidsraad (in samenspraak met de bisschoppen).
Maar juist dit vormde een uitdaging en bood kansen om er toch een heel mooie, eenvoudige en serene vormselwake van te maken.
De ingetogenheid en de eenvoud hadden een enorm positief effect en schiepen een ware deugddoende sfeer van rust, stilte en gebed. Het accentueerde bovendien enorm datgene waar het echt om ging: het ontvangen van de heilige Geest.

Drie stemmige vieringen
Elke vormeling mocht vier personen meebrengen en moest daarbij de ‘gezinsbubbel’, de nodige afstanden en de max capaciteit van de kerk respecteren.
Daarom werden de 69 vormelingen van Merelbeke centrum/Melsen/Schelderode opgesplitst in twee groepen.
De eerste groep ontving het vormsel op zaterdag 26 september om 11.00 u. Pastoor Adrien Dhooghe werd door de bisschop gevolmachtigd tot vormheer. De tweede groep volgde om 16.00 u. en werden gevormd door Kanunnik Ludo Collin.
Op zondag 27 september kwamen de 24 vormelingen van Flora aan de beurt. Ook zij werden gevormd door vormheer pastoor Adrien Dhooghe. Jammer genoeg konden twee van de 24 er niet bij zijn, omdat ze in quarantaine zaten.

Digitale voorbereiding
De voorbereidingen met de ouders en de kinderen verliepen, naast een korte repetitie in de kerk zelf, grotendeels digitaal. Zij kregen een mooi filmpje waarin het vormsel en de betekenis ervan prachtig werden weergegeven; en een mail waarmee ze zich schitterend konden voorbereiden en tevens toeleven naar hun feestdag.
Op de vooravond van hun vormsel ontvingen zij tenslotte ook een zeer korte, maar warme en bemoedigende videoboodschap van onze bisschop.
De catechistenploegen gaven het beste van zichzelf en verzorgden de vieringen schitterend.
Een onvergetelijk gebeuren
Voor al onze vormelingen werd het een onvergetelijk gebeuren… het ontvangen van de heilige Geest, de gave Gods, midden in het onwezenlijke coronajaar en de hevige najaarsstorm.
Moge de heilige Geest die ze ontvingen hen sterken in het geloof en hen blijven bezielen en leiden… Moge zij ervaren en weten dat de zegen en liefde van God altijd met hen mee gaat, waar ze ook gaan…
Een dikke proficiat aan al onze vormelingen en hun familie.

Bernadette