VLAAMSE VREDESWEEK  21 september – 2 oktober 2019

VLAAMSE VREDESWEEK  21 september – 2 oktober 201

Een oude Japanse legende wil dat als je 1000 papieren kraanvogels vouwt, je een wens mag maken. Dat deed ook Sadako Sasaki, een Japans meisje dat twee jaar oud was toen de eerste atoombom viel op Hiroshima. Als ze later ziek wordt probeert ze 1000 vogels te vouwen om genezen te worden en voor een wereld zonder kernwapens. Ze plooit er 644 maar sterft. Haar vrienden plooien de rest. Vandaag heeft Sadako een prachtig monument in het vredespark van Hiroshima. Daar hangen miljoenen kraanvogels voor een wereldwijd verbod op kernwapens.
Oorlog en geweld worden nog steeds geoefend en aanbeden. Nog nooit waren zovele mensen op de vlucht. Roep mee op om hier iets aan te veranderen!  “MAG HET NIET WAT M€€R ZIJN?” luidt de slogan van de dertigste Vlaamse Vredesweek. Er is immers hoge nood aan méér middelen voor Vredesopbouw, véél méér zelfs.  Vouw kraanvogels mee en geef een krachtig signaal aan de federale regering. Hoe méér kraanvogels hoe krachtiger het signaal!
Over gans Vlaanderen motiveren we gezinnen, scholen, verenigingen, lokale besturen…om mee tienduizend kraanvogels te vouwen.
Doe dit thuis, op school, met vrienden, in je beweging
Zorg dat ze verzameld worden in de Ijzertoren te Diksmuide. Stuur een mailtje naar vouwenvoorvrede@vredesweek.be om je regionaal inzamelpunt te kennen of breng ze er rechtstreeks naartoe.
Op 2 oktober bezorgen we ze met een actie aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je kan je vouw- actie registreren op hetzelfde mailadres met eventueel een foto er bij van jullie groep(je) vouwers.
Bouwen aan vrede in eigen hart, gezin, klas enz. is onze eerste opdracht. Maar ook de inzet op maatschappelijk gebied is noodzakelijk. Dit jaar legt de vredesweek daar de nadruk op. Wat kan België doen? We zetelen tot 2020 in de VN-veiligheidsraad onder het motto” Consensus smeden, bouwen aan vrede”. Een krachtige boodschap, maar mooie woorden volstaan niet. We verwachten concrete actie en extra engagementen op langere termijn van onze regering. Dat is dringend nodig, de afgelopen jaren werd verder gesnoeid in de Belgische bijdragen voor het VN-fonds voor vredesopbouw en het budget Vredesopbouw van de FOD Buitenlandse Zaken, dat 10 jaar geleden nog 20 miljoen Euro bedroeg, moet het al jaren stellen met een schamele  5 miljoen Euro. Vergelijk dat met de 1500 miljoen Euro voor nieuwe gevechtsvliegtuigen… 
Daarom vragen we aandacht vooral voor een drievoudige opdracht:
Investeren in vredes- en maatschappijopbouw
Zorg voor efficiënte VN-vredesoperaties
Laat de stem van de betrokken bevolking in die conflictgebieden meeklinken.
Je kan ook terecht op de website van de vredesweek: www.vouwenvoorvrede.be
Dries van ootegem Pax Christi Vlaanderen