SUCCESVOLLE TENTOONSTELLING IN HET KERKGEBOUW OP DE ANKERWIJK

De uitgave van een fotoboek ‘HET ZIJN ER VAN DE ANKER’ met honderden foto’s, anekdotes en weetjes over de wijk tussen WOII en nu, werd afgesloten met een ongeëvenaarde tentoonstelling in de Ankerkerk en met een duizendtal bezoekers.Reeds van vorige wintermaanden rijpte het idee bij Lut De Block en Monique Roels om de geschiedenis en de evolutie van hun rustige wijk eens neer te schrijven en samen te vatten voor de volgende generaties.Kandidaten medewerkers/sters werden gezocht en stilaan vormde zich een groepje geïnteresseerden om mee te werken aan dit heemkundig project. Het begon met een zoekwerk en het verzamelen van oude foto’s van woningen, bewoners en allerhande activiteiten van de Ankerwijk.Lut en Monique kregen al vlug versterking van Walter Leus, Raf De Meyer, Monique De Moor, Raf De Block, Hubert Vandekerckhove en Michel Hofman en een werk-groep ging van start. Foto’s werden ingescand en gesorteerd, allerlei teksten en anekdotes verzameld, meerdere keren nagelezen en verbeterd en langs om meer groeide alles naar een geheel met keuze van hoofdstukken, goede lay-outs, enzovoort. De werkgroep paste wonderlijk goed bij elkaar en iedereen had een eigen inbreng.Zo ontstond ook het idee om een compilatie te maken van alle bruikbaar filmmateriaal en dit te projecteren tijdens een tentoonstelling in de Ankerkerk. Ook werd er gedacht aan een audio met fragmentaire getuigenissen van inwoners over de oorlogsjaren, het Ankerschooltje en het leven zoals het vroeger was.Via de pers en flyers, die in gans Oosterzele werden bedeeld, werd de bevolking op de hoogte gebracht van ons project en kon er vooraf in-getekend worden met naamvermelding in het fotoboek. Dat het hier een meevaller zou worden hadden we al gemerkt toen we vaststelden dat er al 200 voorintekeningen waren binnen gekomen alvorens ons boek zou verschijnen. Onze drukoplage was berekend op 300 fotoboeken.Ook de steun die we kregen van erfgoed Viersprong en de Cultuurraad van de Gemeente Oosterzele was een dankbaar financieel duwtje in de rug.
De officiële uitgave van ons boek werd gepland op Open Monumentendag 8 september en een smaakvolle tentoonstelling met 350 foto’s zou ook onze Ankerwijk eens in de kijker zetten en meteen een afsluiter worden van ons project.
Ook de lokale kunstenaars werden niet vergeten en kregen de gelegenheid om hun kunstwerkjes bekend te maken. De Ankerkerk veranderde in een smaakvolle en gezellige ruimte en leende zich perfect tot zulke activiteiten.

Openingszitting op 7 september
Een korte openingszitting, met een 80-tal genodigden, werd in stijl gebracht door Monique R en Lut DB en een woordje van onze burgemeester. Het Ankerkoor zorgde voor de gepaste muzikale omlijsting. De tentoonstelling werd tenslotte officieel geopend door Mariette De Block en Julien Roels, twee van onze oudste inwoners van onze Ankerwijk.

Tentoonstelling op 8 ,14 en 15 september                                                                                                                                                                                                                        Nooit gedacht dat de tentoonstelling zo’n succes zou worden. Het werd een echte volkstoeloop met niets dan lof van de bezoekers. De talrijke foto’s over huizen vroeger en nu, de ponykoersen en mos-selfestijnen, de vroegere bewoners, de huldes en vieringen, het dagelijkse leven, de plaatselijke kunstenaars, de video vertoning en audio verhalen… Alles viel zeer in de smaak. Een duizendtal bezoekers kwamen over de vloer. Onze foto-boeken hadden zo’n succes dat alles uitverkocht is… 300 exemplaren…Wie had dit ooit durven vermoeden!

Een hartelijke dank aan iedereen die even langs kwam op de tentoonstelling en aan allen die nu kunnen genieten van ons fotoboek: ‘HET ZIJN ER VAN DEN ANKER’. De tentoonstelling is nu voorbij, maar ons boek blijft een mooie herinnering aan ons verleden dat hiermee een beetje herleeft.                                        Michel Hofman

NB. Wegens het succes van het fotoboek wordt een tweede druk overwogen op voorwaarde dat we aan minimum 25 gegadigden geraken. Kandidaten kunnen zich tot 15 oktober melden op GSM nr.0471034268