OP WEG NAAR HET H. VORMSEL

OP WEG NAAR HET H. VORMSEL
Catechese en naamopgave vormelingen
Een naam hebben
Een naam hebben is iets heel belangrijk in het leven.
Je naam is veel meer dan een verzameling lettertjes.
Je naam dat ben jijzelf… 
Als iemand je roept bij je naam, dan bedoelt hij jou helemaal.
Door je naam ben je iemand; door je naam ben je enig en heb je een plaats gekregen in de wereld.

God zegt : “Ik heb jouw naam geschreven in de palm van Mijn hand.”
Voor God ben je enig en uniek. Hij kent je door en door en is altijd bij jou.
God is steeds met ons onderweg… bij grote gebeurtenissen in het leven, maar ook bij de alledaagse dingen… bij onze vreugde en verdriet, onze zorgen en verlangen, ons doen en laten.
God zegt: “Voortdurend waak ik over jullie, over elk van jullie; en altijd ben ik bezorgd over jullie…”

Onze belangrijkse naam is ook christen
Door ons doopsel behoren wij tot de vriendengroep van Jezus, die christenen worden genoemd. Wij willen meer en meer op Jezus gelijken, Hem volgen, als een christen leven en getuigen van ons geloof.

Flora 18 januari: Meewerken aan het project van Jezus
Een geleerde professor kwam aan de aanstaande vormelingen uitleggen wat de betekenis is van de naamopgave, welke opdracht er van uit gaat en wat het betekent om als christen te leven.
Tijdens zijn betoog, getuigden catechisten Tatwin en Dorien zeer levendig en aanstekelijk over hun eigen geloof, hun groei daarin, en hoe ze concreet proberen de weg van Jezus in hun leven te volgen.
In kleine groepjes wisselden de kinderen vervolgens uit hoe zijzelf, nu ze hun naam opgeven, kunnen meewerken aan het project van Jezus.
Ondertussen kregen de ouders een boeiende getuigenis van Wim. Wim vertelde hoe en waarom en van waaruit hij op volwassen leeftijd christen werd en wat dit voor hem betekend.

Merelbeke centrum/Melsen/Schelderode 19 januari: Uitdragen…
Na een algemene inleiding rond naamopgave, gingen de kinderen in kleine groepjes aan het werk. Jezus heeft geen andere handen in deze wereld dan de onze. Door als christen te leven, willen wij ons inzetten en concreet meebouwen aan het rijk van God. 
De kinderen tekenden hun hand en schreven erin wat christen zijn voor hen betekend.
Nadien volgde een boeiende en creatieve uitwisseling over de manier waarop we ons geloof kunnen uitdragen en beleven; het belang om elkaar daarin te steunen; de belangrijkste waarden om mee te nemen op je geloofstocht door het leven; en hoe we ‘wegwijzers van Jezus’ (zoals de zeven werken van barmhartigheid) kunnen toepassen in ons christen zijn.
Het geheel werd afgerond door nog een half uurtje samenzang.

Gezinsviering met naamopgave
Na de catechese volgde er zowel voor Flora als voor Merelbeke/Melsen/Schelderode een zeer mooie en zinvolle gezinsviering met naamopgave.
In Flora gaven de kinderen zelf hun naam op en drukten ze de wens uit om gevormd te worden en als Jezus te leven.
Voor Merelbeke centrum/Melsen/Schelderode werd een mooie doos door catechiste Hilde aan de geloofsgemeenschap overhandigd. In de doos zaten de namen van de kinderen, geschreven bij een persoonlijk gebed waarin ze vragen om hun heilig vormsel.
Nadien legde ze allen samen een gelofte af: ‘Vandaag zeggen wij ja. Het evangelie is belangrijk voor ons. Wij willen getuigen van Jezus en helpen om de wereld een beetje beter te maken.’
Daarna werd er vanuit de parochiegemeenschap gebeden voor de kinderen, hun ouders en allen die met deze kinderen gelovig op weg gaan.
Beide vieringen werden opgeluisterd met mooie liederen: op zaterdag onder leiding van Lies, Bert en Kristien; op zondag door het jeugdkoor van Melsen.
Hartelijk dank aan allen.

Bernadette