MET KWB NAAR BUDAPEST

Een indrukwekkende stad!
Met z’n allen kozen we – tussen 5 verschillende opties – voor een reis naar Budapest! Het was een leuk weerzien met alle medereizigers van KWB, ondanks de vroege start, 6u op donderdagochtend, zagen we alleen blije gezichten.  Na een zeer vlotte reis landden we in Budapest.
Op de luchthaven werden we verwelkomd door Edit, onze plaatselijke gids, die ons in voortreffelijk Nederlands, met een zeer charmant Hongaars accent, richting bus dirigeerde, op weg naar Buda en Pest, die - verbonden door de Donau - de fraaie stad Budapest vormen!
De buschauffeurs Robert en later Odilon brachten ons  – gedurende die 5 dagen - vlot en met wisselende snelheid, naar alle mogelijke bestemmingen.
Na een lekker middagmaal in een plaatselijk restaurant wandelden we langs het indrukwekkende Koninklijk Paleis en bezochten we de Mátyás Templom (Matthiaskerk), waarna een schitterend overzicht over de stad vanop de Citadelheuvel nog veel moois voorspelde voor de komende dagen.  Het inchecken in het zeer comfortabele hotel Mercure, gelegen midden in de stad, en een gezellig avondmaal vormden het einde van deze eerste dag.
De volgende ochtend maakten we kennis met Tibor, onze gids voor de rest van de reis, die ons, evenzeer met dat charmante Hongaarse accent, begeleidde met een met grapjes en kwinkslagen doorspekte uitleg.  Het spectaculaire en bijzonder imposante parlementsgebouw is zeker een bezoek waard, het indrukwekkende interieur met zijn talloze afwerkingen in bladgoud, de enorme inkomhal waarlangs belangrijke historische figuren ontvangen werden, de koepelzaal met kroonjuwelen, zorgden ervoor dat je even stil werd, de informatie van de gids met zijn soms ironische kijk op de geschiedenis stelde alles opnieuw in perspectief.  De verdere verkenning van het historische centrum van Pest, via de Sint-Stefanusbasiliek, het reusachtige heldenplein , het barokke badcomplex Széchenyibaden, en in de namiddag een bezoek aan het Frans Liszt Museum met als afsluiter een bezoek aan de Markthal zorgden voor een rijk gevuld programma, het avondmaal, opgesmukt met pianomuziek, in een plaatselijk restaurant op wandelafstand van ons hotel was een mooie afsluiter.
‘s Zaterdags vertrokken we met de bus via het stadje Kecskemét met zijn gebouwen in Jugendstil, naar een boerderij in de poesta, waar we met paard en huifkar een zeer oud boerderijtje bezochten. Niemand kon zich voorstellen in deze omstandigheden te moeten leven, het was dan ook geruststellend te horen dat de plaatselijke boer en boerin eigenlijk in het nabijgelegen dorpje wonen.  In de namiddag genoten we met volle teugen van een fantastische paardenshow, met als apotheose de kunsten van een menner die staande op de 2 laatste paarden maar liefst 10 paarden liet ronddraven aan steeds hogere snelheden.
Op zondag bezochten we het paleis van Sissi in Gödöllö, wat voor velen toch wel herinneringen opriep aan de bekende film.  Een cruise met avondmaal op de Donau, langs de vele gebouwen die we reeds een beetje herkenden, was een unieke ervaring. Later op de avond kregen we nog een laatste uitzicht op de stad vanop de Citadelheuvel, de mooie verlichte gebouwen en bruggen zorgden voor een blijvende herinnering aan onze laatste avond in Budapest.
Op maandagochtend bezochten we de joodse wijk, met een bezoek aan de Grote Joodse Synagoge, een prachtig gebouw in Jugendstil.  Het beklijvende kunstwerk in de tuin, een zilveren treurwilg met ontelbare takken en blaadjes met namen van Joodse slachtoffers is indrukwekkend.
Na al deze impressies keerden we huiswaarts met het gevoel dat we de juiste keuze maakten, Budapest is zeker de moeite waard, ondanks ons 5-daagse bezoek is er nog zo veel meer te zien, wat een stad!

Sabine