Mededeling voor alle parochianen

Beste mensen,

De dagelijkse cijfers van besmettingen met het COVID-19-virus, van opnames in de ziekenhuizen, van patiĆ«nten op Intensive Care en van overlijdens blijven stijgen. De ziekenhuisopnames stijgen momenteel zelfs het sterkst in Oost-Vlaanderen. Dat is een bijzonder gevaarlijke situatie. Het baart grote zorgen voor onze samenleving in de komende maanden, met de winter voor de deur. 
Door de beslissing van de federale regering op vrijdag 30 oktober om een lockdown in te stellen, zijn alle erediensten verboden. Alleen uitvaarten kunnen nog met een maximum van 15 aanwezigen, personeel inbegrepen. Huwelijken kunnen met beperking tot het koppel, 2 getuigen en de voorganger.
Eerder al hadden wij met de parochieploeg unaniem de beslissing genomen om de kerkelijke weekendvieringen op te schorten vanaf Allerheiligen.

De kerken van Balegem, Bottelare, Landskouter, Melsen, Merelbeke centrum, Munte en Oosterzele blijven zoals gewoonlijk overdag open. Er mogen maximaal 4 mensen tegelijkertijd in een kerkgebouw binnen, rekening houdend met de afstandsregeling van 1,5 meter en mits het dragen van een mondkapje.

Dit zijn geen gemakkelijke beslissingen. Met ons hart willen we graag ons geloof blijven vieren, in het bijzonder samen met de meest kwetsbaren. Maar ons verstand zegt dat we nu vooral burgerzin moeten tonen. De situatie is te precair. We vragen dan ook begrip en verantwoordelijkheidszin aan al onze gelovigen. Door de vieringen tijdelijk op te schorten, hopen we ons steentje bij te dragen in de strijd tegen dat vreselijke virus. We hopen zo een solidair teken te stellen met alle zorgverleners en met onze meest kwetsbaren. We hopen dat de komende weken een kentering mag brengen, en dat we tegen de advent of ten laatste met Kerstmis terug samen zullen vieren. 

Tijdens het weekend van Allerheiligen en Allerzielen konden de kruisjes van de overledenen van het voorbije jaar worden afgehaald of werden ze thuis bezorgd.
Sinds maart hebben we van de meeste overledenen slechts in beperkte kring kunnen afscheid nemen. Ook nu worden we opnieuw geraakt in ons troostend en biddend samenkomen. Toch willen we in deze komende novemberdagen de rouwenden nabij zijn. In onze kerken en op de website zullen we bezinnende teksten en een gebed ter beschikking stellen.

Ook in de volgende weken zal er in Kerk&Leven en op de website van onze parochie (parochiemerelbekeoosterzele.be) een aanbod zijn van bezinningen en gebeden bij de zondagsevangelies.  

Langs deze weg roepen we alle gelovigen op tot gebed. We vragen ook aandacht voor en solidariteit met kwetsbare mensen in eigen buurt. In onze eenvoudige dienstbaarheid, in de kleine goedheid van elke dag kunnen we voor mekaar teken zijn van hoop. 
Ik wens het aan iedereen van harte toe.
 

Mede in naam van pastoor Dhooghe en de parochieploeg,

Wies Merckx, diaken