MEDEDELING VAN DE BISSCHOP

DECREET
ONTTREKKING AAN DE EREDIENST 
SINT-BAVOKERK IN GIJZENZELE

(Oosterzele)

Een veranderde situatie
De laatste decennia werd in veel dorpen van ons bisdom duidelijk dat het kerkelijk leven taande. De ervaring dat vele mensen niet meer op het christelijk geloof en de  kerk gericht waren kon niet zonder gevolgen blijven. Zoals overal in het bisdom Gent was de secularisatie ook in de Sint-Bavoparochie van Gijzenzele sterk voelbaar.  Het aantal vieringen in de kerk en de deelname er aan verminderde. De laatste jaren werd in de Sint-Bavokerk in Gijzenzele nog zelden de eredienst gevierd. In deze kerk vinden nu culturele activiteiten plaats.  
Reeds rond het begin van de 21ste eeuw werd binnen het toenmalige dekenaat Oosterzele nagedacht over een reorganisatie van de parochiale structuur. Het gebruik van de kerken binnen het dekenaat werd ten gevolge hiervan meermaals geëvalueerd en aan de gewijzigde situatie aangepast. Het pastoraal plan van het dekenaat Oosterzele voor de nieuwe parochie in Merelbeke/Oosterzele (behorend tot het dekenaat Wetteren) voorziet dat de Sint-Bavokerk in Gijzenzele niet meer voor de eredienst wordt gebruikt. 
Op 27 september 2017 werd het kerkenbeleidsplan voor de gemeente Oosterzele goedgekeurd. Daarin is voor de Sint-Bavokerk een nieuwe bestemming voorzien. In overeenstemming met de geest van het gebouw kan het kerkgebouw dienen als tentoonstellingsruimte, een stille ruimte en een plaats voor socio-culturele activiteiten.
De priesterraad werd op 19 mei 2021 gehoord over de onttrekking van deze kerk aan de eredienst. 
De kerkraad van de Sint-Bavoparochie werd om advies gevraagd over de onttrekking van de kerk aan de eredienst. Een gunstig advies volgde op 8 juni 2021. De nabijheid van de Sint-Ganghulpuskerk in Oosterzele en andere kerken zorgt ervoor dat de parochianen van Gijzenzele daar de liturgie kunnen meevieren en de sacramenten ontvangen.

Onttrekking van de Sint-Bavokerk in Gijzenzele aan de eredienst 
Aangezien het aan de diocesane bisschop toekomt om een kerk tot een profaan en niet onwaardig gebruik terug te brengen (can. 1222 § 2 Wetboek van Canoniek Recht), beslissen wij:
1.    Aan de vraag tot onttrekking aan de eredienst van de parochiekerk Sint-Bavo in Gijzenzele  is het nodige overleg met alle belanghebbenden voorafgegaan.     
2.    De door can. 1222 § 2 Wetboek van Canoniek Recht gestelde voorwaarden zijn vervuld.
3.    De altaren van de Sint-Bavokerk worden onttrokken aan de eredienst (cc. 1238, § 1 en 1212 Wetboek van Canoniek Recht).
4.    De betekening van dit decreet geschiedt door de integrale publicatie ervan in de plaatselijke editie van het parochieblad Kerk & Leven. 
5.      Een exemplaar van dit besluit dient gezonden te worden aan de kerkfabriek van Sint-Bavo in Gijzenzele en aan de pastoor van de parochie in Merelbeke/Oosterzele.
6.     Dit decreet treedt in werking op 1 juli 2022.

Gedaan te Gent op 30 mei 2022

(ondertekend)
+ Lode Van Hecke
bisschop van Gent

        aldus opgesteld,
    
    (ondertekend)

    Ludo Collin
    kanselier

Tegen dit besluit kan binnen de termijn van 10 dagen vanaf de betekening beroep worden aangetekend. Dit beroep dient te worden gericht aan de bisschop van Gent. (Can. 1734 §§ 1 en 2 Wetboek van Canoniek Recht).  
 

Zoeken

Dekenaal nieuws