KERKZORG

U bent hier

KERKZORG
Maandelijkse poetsbeurt van onze kerk!
De eerste maandagnamiddag van elke maand, komt de ploeg vrijwilligers van ‘kerkzorg’ samen in de kerk.
Sommigen zijn er al heel vroeg (meestal al van rond de middag), en beginnen alvast met het poetsen en onderhouden van de doopkapel, de altaren, stofzuigen van de tapijten, onderhoud en kuisen van de sacristie …
Geleidelijk aan komen ook de andere medewerkers toe en tegen 13.30 u - 14.00 u. is de volledige ploeg aanwezig.
De taken worden verder verdeeld …
Enkelen vegen de zijbeuken en middenbeuk, om ze vervolgens grondig te dweilen.
Anderen reinigen de lambrisering, krabben gemorst kaarsvet weg, nemen de ingangsportalen onder handen, enz … Er is altijd meer dan werk genoeg.                                                                      Eric is de man die voortdurend de emmers water ververst, en de stoelen netjes terug in rijen zet.
Halverwege de namiddag nemen we een korte pauze.  Agnes zorgt voor een tas lekkere koffie, en er is altijd wel iemand die trakteert met een koek of andere versnapering.  We houden de pauze heel kort, want … we komen – niet om gezellig te zitten babbelen – maar om te werken.
En werken wordt er wel gedaan!
Een namiddag is eigenlijk veel te kort om zo een grote kerk volledig netjes te onderhouden.
Daarom spreken enkele medewerkers soms met elkaar af, vooral voor Pasen, om eens op een bijkomende namiddag of zelfs volledige dag, met z’n getweeën wat bijkomende – maar nuttige karweien – op zich te nemen. Grondig afwassen van alle stoelen, onderhoud van de biechtstoelen en de preekstoel, stofvrij maken van de beelden, spinnenwebben verwijderen aan het oksaal, reinigen van de steunpilaren en nog zoveel andere karweitjes.
Tegen 16.00 u. of 16.30 u. zijn er vele vuilblikken vuil verwijderd en vele emmers water ververst.
De kerk ruikt heerlijk fris en oogt alsof ze nieuw is.
De medewerkers zijn ondertussen wel een beetje moe geworden, maar zijn ook blij en tevreden.
De kerk (hun kerk) blinkt en glanst.   
Tevreden ruimen ze dan ook op, dweilen nog eens de materiaalruimte, babbelen nog wat na op het kerkplein en gaan met een goed gevoel terug naar huis. Het was een zeer zinvolle en aangename namiddag.

Hartelijk dank aan : Agnes (het grote boegbeeld door zeker 30 jaar trouwe inzet); Marie-Thèrése, Iréne, Eric en Guido (allen goed voor 15 jaar engagement), Godelieve (10 jaar of meer), Nelly (7 jaar), Laura (5 jaar) en Bernadette (1 jaar).

Mensen die zin hebben om de handen uit de mouwen te steken en wat te komen helpen, zijn altijd meer dan welkom in onze fijne en toffe groep van ‘kerkzorg’.

Bernadette