JACHTHOORNS BLAZEN - Sint Hubertus viering in Munte

JACHTHOORNS BLAZEN 
Sint Hubertus viering in Munte

De herfst is een van de mooiste seizoenen: ieder bos verandert in een goudgele kleurenpracht. Het is ook de tijd van het jaar voor de jacht en de Sint Hubertusvieringen. Hubertus is immers de patroonheilige van de jacht. In Munte ging op zondag 21 oktober voor de 40e keer de Sint Hubertusviering door. Dit jaar een weekje later dan andere jaren, zodat iedereen op die andere zondag naar de stembus kon. De viering stond ook in het teken van de eerder dit jaar overleden Raoul Hellebaut, grote bezieler van de paardenwijding in Munte.
De jachthoornblazers “Rallye Westrode” waren terug present, die prachtige muziek uit de jachthoorns toverden. Wonderlijk dat zij uit een schijnbaar eenvoudig blaasinstrument - zonder enige toetsen - zo een brede en warme klanken kunnen creëren.  
Tijdens de viering werd over het leven van Hubertus verteld, van zijn bekering tot zijn latere leven als bisschop. Ook werd het Hubertus brood gewijd. Volgens de overleveringen beschermt dit brood iedereen tegen hondsdolheid.
Na de viering volgde de wijding van de paarden en ruiters. Veel ruiters uit de streek waren met hun prachtige paarden afgezakt naar Munte: het kerkplein stond goed vol. Er waren ook 5 koetsen met tweespan aanwezig. Na de wijding konden de aanwezigen nog genieten van de mooie dieren en een gezonde druppel, en de jachthoornblazers speelden enkele extra liedjes. 's Namiddag was er een herfstwandeling doorheen het schilderachtig dorpje Munte, de wandeling werd eveneens op verscheidene plaatsen opgeluisterd door de jachthoornblazers.

Bernice, Ronny