GETUIGENIS OVER ONZE BESCHERMHEILIGE

GETUIGENIS OVER ONZE BESCHERMHEILIGE

Zoals vorige week bekend gemaakt is moeder Teresa van Calcutta de nieuwe patroon- en beschermheilige van onze nieuwe parochie in Oosterzele-Merelbeke. 
Een onverwachte ontmoeting met Moeder Teresa
Het is juli 2009. Davidsfonds-Asper gaat op reis naar Noord-India en Nepal. Wij staan helemaal aan het begin van onze reis; de bagage wordt in de bus geladen en iedereen is in de mening dat we die dag Delhi zullen bezoek en dan met een avondvlucht naar Jaipur in Rajasthan zullen vliegen.
Groot is de verrassing wanneer wij meteen naar de luchthaven gebracht worden. Wij vliegen naar Mumbai, wat helemaal niet op ons reisprogramma stond. Na een lunch en rondrit in de stad rijden wij dan naar de luchthaven. Er is veel politie te bespeuren en Zusters van Moeder Teresa. In de luchthaven vernemen wij dat Moeder Teresa wacht op een vlucht (naar Calcutta?). Onze reisleider vraagt of wij haar mogen gaan begroeten. En ja, dat mag!
Ik maak een praatje met haar via een tolk aan haar zijde. Zij laat mij aan haar witte kleed voelen. Dat heeft zij gedragen bij de heiligverklaring van Pater Damiaan in Brussel. De stof is geweven door melaatsen van Molokai. Dan vraagt zij mij, met hoevelen wij thuis zijn, en zij geeft mij evenveel “schapulierkens”.

Deze zomer ben ik opnieuw op reis geweest met Davidsfonds-Asper. Ditmaal is onze bestemming Albanië. De luchthaven van Tirana is de Moeder Teresa luchthaven. Moeder Teresa is van Albanese afkomst. Op veel plaatsen vinden wij haar beeld en de dag van haar heiligverklaring is in Albanië een vrije feestdag geworden.

Dirk Steyaert