ASWOENSDAG

U bent hier

ASWOENSDAG
Draag je askruisje met fierheid als teken van geloof en hoop …
Bij het begin van de veertigdagentijd vierden de aanstaande vormelingen van Merelbeke Centrum en Flora, Melsen en Schelderode, met ouders en familie, en met heel veel parochianen, samen Aswoensdag.
Catechist Hilde lichte het thema van de viering toe.
“Vorige zondag vierden al vele mensen in de wereld carnaval.  Oorspronkelijk was dit een zeer oud Germaans feest, waarbij men aan de godin ‘moeder aarde’ de vruchtbaarheid van het land afsmeekte.  Men zette daarbij maskers op.  Maar hoe dikwijls dragen wij geen masker, ook al is het geen carnaval.  Indien we heel eerlijk in ons hart kijken, kunnen we dit wel toegeven … Een masker van ‘ik-ik-ik’, van oneerlijkheid of onverdraagzaamheid, een masker van ‘liever-lui-dan-moe’ en van ‘daar heb ik geen tijd voor’ …”
Acht kinderen (met een masker bij zich) vroegen dan ook in het vergevingsmoment aan God de kracht om dit masker af te leggen en ons hart groot en vrij te maken, zodat we voor elkaar de ruimte kunnen scheppen waarin we als gelukkige mensen kunnen samen leven.
Daarna luisterden we naar de woorden van Jezus in het evangelieverhaal.  Ieder van ons krijgt daar een heel mooie aanwijzing voor de komende tijd.
‘Een mens kijkt naar het uiterlijke, maar God kijkt naar het hart.
Als je bidt of vast, of als je een goede daad stelt, doe het dan niet voor het oog van de mensen.  Doe het onopvallend.  God, je Vader, ziet in het verborgene en zal het je lonen.  Je zult uiteindelijk meer vreugde ervaren door onopvallend het goede te doen, zonder er iets voor te willen terug te krijgen.’
In de homilie riep de priester ons allen op om veertigdagenlang daadwerkelijk de woorden van Jezus te beleven en te proberen om een goede en eerlijke christen te worden.
Tijdens de voorbeden vroegen enkele kinderen daartoe de kracht van God.
Daarna volgde de aswijding en de uitreiking van de askruisjes.
‘Moge dit askruisje een teken zijn van geloof en hoop, van ommekeer en een nieuw begin’.
We kregen de opdracht om ons askruisje veertigdagenlang met fierheid te dragen, aan onze binnenkant en in onze manier van handelen en zijn.
Verbonden met elkaar en met God, baden we daarna het Onzevader - hand in hand, als één grote familie.
Bij de zending werden we gezegend om vol goede moed onze maskers af te leggen, en met de wegwijzers  van ‘Stilte, Soberheid en Solidariteit’ toe te leven naar Pasen.
Alle kinderen (en waren er heel veel) kregen als symbool een paasei mee, met daaraan een grote ‘S’.  Een symbool om daadwerkelijk van de komende veertigdagentijd een mooie verdiepende en verrijkende tijd te maken.
Gesterkt en dankbaar gingen we na deze deugddoende viering terug naar huis … op weg naar het nieuwe leven van Pasen.

Bernadette